SILNÁ IMUNITA

Na čo sa sústredíme, to rastie a zosilňuje sa.

Keď sa chceme udržať zdraví, sústreďme pozornosť na posilnenie imunity, oddych, uvoľnenie a smejme sa.

Vysoké dávky vitamínov (konkrétne pozri nižšie) sú potrebné  na udržanie silnej imunity, odolnosť slizníc, ciev a srdca.

Zdravie je základ a silná imunita a vnútorný kľud nás udržia zdravými.

Vnútorný kľud sa dá napriek situáciám dosiahnuť tým, že kedykoľvek sa cítime v napätí a v strese, zastavíme sa na chvíľu.

Doslova sa zastavme a vedome začnime dýchať. Zhlboka, pomaly. Môžeme pri tom aj spojiť dlane o seba, čo prepája prúdenie energie v tele.

Pomalé dýchanie je riadené parasympatickým nervovým systémom, ktorý je zodpovedný okrem iného za relaxáciu a regeneráciu. Pri pomalom, hlbokom dýchaní sa parasympatikus aktivuje a teda sa vedome vypneme zo stresu, ktorý je riadený sympatickým nervovým systémom a vyplavujú sa pri ňom stresové hormóny ako kortizol, adrenalín.

Sústredenie sa na hlboké, pomalé dýchanie a uvedomenie si nádychu a výdychu nás veľmi rýchlo ukľudní a zároveň umožní imunite správne fungovať. Naozaj si venujme pár minút pomalého hlbokého dýchania a všímajme si, ako sa menia naše pocity.

Pri nádychu si môžeme predstavovať, ako do každej našej bunky prúdi sila a zdravie a pri výdychu z nás odchádza strach a obavy.

Ukľudní to našu myseľ, čo je veľmi dôležité, pretože, keď sa zaoberáme negatívnymi myšlienkami, naše telo reaguje, akoby sme boli v skutočnom ohrození. Zvyšuje sa pulz, znižuje sa výmena odpadových látok v bunkách, znižuje sa okysličenie a hlavne sa znižuje regenerácia a imunita.

Pre našu odolnosť a zdravie je preto veľmi dôležité, na čo sústredíme našu pozornosť a v akom vnútornom nastavení sa udržujeme.

Jednoduchým a dostupným spôsobom, ako si posilniť imunitu je smiech. Keď sa smejeme, vyplavujú sa endorfíny, ktoré znižujú bolesť a stres. Buďme preto napriek všetkému, čo sa teraz deje, vedomí a kľudní, smejme sa a buďme vďační, napríklad aj za to, aké pekné jarné počasie teraz máme. Nie všetko je také samozrejmé, za aké to častokrát považujeme.

Otec kúpil detektor lži, ktorý robí hlasné „píp“ vždy, keď niekto zaklame. Syn príde poobede domov a otec sa ho pýta: „Tak, dnes si bol v škole, že?“

Syn: „Áno“

Detektor: „Píp“

Syn: „OK, OK, bol som v kine.“

Detektor: „Píp“

Syn: „  OK, bol som na pive s kamošmi.“

Otec: „Čo?! V tvojom veku som sa ani nedotkol alkoholu!“

Detektor: „Píp“

Mama sa smeje: „Ha! On je naozaj tvoj syn!“

Detektor: „Píp“  ?

Pre posilnenie imunity je samozrejme dôležité sa aj dostatočne vyspať, jesť ľahšie zdravšie jedlá, hýbať sa, chodiť do prírody, čo najviac vypínať televíziu a elektronické zariadenia. A takisto piť veľa čistej vody. Dospelý človek by mal vypiť aspoň 2-2,5 litra.

Čo sa týka vysokých dávok vitamínov, v tomto období je potrebné prijímať denne aj 60 mg C vit. na kg hmotnosti na deň, tak isto zvýšiť dávky vitamínov A, D, E. Je pravda, že ideálne by bolo prijímať ich výlučne zo stravy, ale bohužiaľ dnešná strava neobsahuje dostatočné množstvá týchto vitamínov, a preto je dôležité si ich aj dopĺňať vhodnými prípravkami. Zvyšujú výrazne imunitu, chránia sliznice, cievy a srdce.

Ďalším výborným spôsobom, ako si zvyšovať odolnosť je otužovanie. Ak nechodíte otužovať do studenej vody v prírode, tak môžete aspoň využiť studenú sprchu. Postupujte tak, že sa najprv osprchujete úplne horúcou vodou a keď ste príjemne prehriati, prepnite kohútik na úplne studenú a osprchujete celé telo, hlavu môžete vynechať, ale tvár zvládne aj ľadovú vodu. Vydržte aspoň 30 sekúnd, každým dňom potom skúste vydržať o niečo dlhšie. Toto je výborný spôsob, ako sa vaša imunita posilní a vzpruží to vašu pokožku aj mentálnu odolnosť, pretože takýmto spôsobom prekračujete svoju komfortnú zónu a zistíte, čo dokážete.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.