Dajte si pozor na svoju slezinu!
Ako sa prejavuje oslabenie sleziny?
Ako ju pomocou jednoduchých tipov posilniť a vyhnúť sa jej vyčerpaniu?
V tomto článku sa pozrieme na okruh sleziny z pohľadu tradičnej čínskej medicíny aj z pohľadu klasickej západnej medicíny a na spôsoby, ako si ju posilniť.
Podľa klasickej západnej medicíny je slezina
Nachádza sa na ľavej strane v brušnej dutine pod ľavou časťou bránice, má oválny tvar, hrudným košom je chránená. Pri niektorých chorobách sa môže zväčšiť. Nebezpečné sú tupé nárazy na brušnú stenu, kedy môže dôjsť k natrhnutiu sleziny a silnému krvácaniu. Klasická západná medicína sa zaoberá slezinou hlavne v prípade jej zväčšenia, ochorení krvi alebo úrazov a prípadného natrhnutia, ktoré môže byť až život ohrozujúce. Ale inak sa ňou veľmi nezaoberá.
Pohľad tradičnej čínskej medicíny
Slezina je jeden z najdôležitejších orgánov v tele.
K funkčnému okruhu sleziny patria:
Zmeny na týchto orgánoch a tkanivách poukazujú na problém v okruhu sleziny.
Podľa tradičnej čínskej medicíny je úlohou sleziny a jej povrchového párového orgánu žalúdka:
Aké sú vlastnosti človeka, ktorý má vyrovnanú a dobre fungujúcu slezinu?
Uvoľnenosť, úprimnosť, otvorenosť, spravodlivosť, prijatie, pravdivosť, integrita, sebadôvera, sebaprijatie, schopnosť rozumovej analýzy, ochota pomôcť, spoločenskosť, súcitnosť, uvážlivosť, vyrovnanosť, pozornosť, stabilita, istota.
Keď je však slezina v nerovnováhe, tak sa to môže prejaviť ako:
Obavy, domnienky, výčitky, ľútosť, sklon k trápeniu sa, sebeckosť, posadnutosť, pochybnosti o sebe, tréma, panovačnosť, vtieravosť, ľahostajnosť, nadmerná starostlivosť, utkvelé predstavy, vytváranie dogiem, analyzovanie, nadmerné premýšľanie, emocionálna labilita alebo obetavosť, lenivosť, nezáujem, nezdravá oddanosť až odovzdanosť, váhavosť, prítulnosť, slabošstvo, podliezavosť, stádovitosť, ustrašenosť až smútok.
Slezinu oslabuje nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a sladkostí, pretože tie vytvárajú v tele škodlivú vlhkosť. Chuť priraďovaná slezine je práve sladká, ale myslí sa tým prirodzená sladkosť, nie dosladzované jedlá a sladkosti. Farba okruhu sleziny je žltá. Čiže aj všetko žlté, ale aj iné výrazné prírodné pigmenty ako oranžové, červené, sýto zelené, fialové ovocie a zelenina posilňujú slezinu.
Ak máte niektoré z týchto príznakov, spozornite, lebo vaša slezina nefunguje správne!
Ako si môžete udržiavať slezinu zdravú a správne fungujúcu?
Raňajkovať niečo teplé, napr. obilninové, ryžové, pohánkové, kukuričné a iné kaše, praženicu alebo aj polievku, ak vám na raňajky chutí. Teplými raňajkami rozohrejete kotol, ktorý potom dobre funguje a vytvára energiu. Slezinu posilňujú napríklad kaše s rastlinným „mliekom“, dochutené orechami alebo orechovým „maslom“, prípadne medom, datľami alebo iným sušeným alebo tepelne upraveným ovocím. Ovocie nie je vhodné pridávať do jedla, pokiaľ nie je tepelne spracované, lebo potom v tráviacom trakte kvasí. Ak si chcete napr. do kaše dať ovocie, tak odporúčam buď sušené, kompótové alebo ak chcete použiť čerstvé ovocie, tak ho aspoň varte v kaši. Surové ovocie odporúčam jesť s odstupom od hlavných jedál.
Neodporúčam konzumáciu hlavne kravského mlieka a mliečnych výrobkov a ani variť kaše v klasickom kravskom mlieku u ľudí, ktorí majú oslabenú slezinu, lebo mlieko zahlieňuje a ochladzuje. Slezina má rada sucho. Ak je v organizme príliš veľa vlhkosti, znamená to, že slezina je oslabená. Ak použijete do kaše ovsené vločky, tak kvôli vápniku v kravskom mlieku by sa z nich nevedeli vstrebať imunoglukány dôležité pre imunitu.
Ak ste ešte neobjavili slzovku, tak jednoznačne odporúčam. Práve slzovka totižto posilňuje slezinu a to tým, že odoberá z tela škodlivú vlhkosť, ktorá sa zvykne prejavovať v podobe zahlienenia, výtokov, hnačiek, hnisavých zápalov apod. Pri konzumácii slzovky je nesmierne dôležité, aby sme mysleli na pitný režim a pili naozaj dostatok vody, lebo slzovka tým, že odvádza škodlivú vlhkosť, je močopudná, odvádza tekutiny, ktoré treba dodávať v podobe vody. Treba vypiť minimálne 2 litre čistej vody (nie čaju, nie polievky, nie džúsu apod., ale čistej vody) denne. Pri konzumácii slzovky môžete mať dokonca pocit, že sa vám telo „scuclo“ a je odľahčené.
Tieto chutné sušené plody vyživujú slezinu. Sú neutrálne, ani neochladzujú, ani neohrievajú. Okrem sleziny vyživujú aj obličky a pečeň. Posilňujú krv. Dodávajú telu veľa animokyselín, vitamínov (karotenoidy, B, C, E) a minerálov (železo, selén, vápnik, zinok, germánium). Môžete si ich pridať napr. do kaše, alebo zjesť ako chutný snack, ale najsilnejší účinok získate z goji tak, že si každý deň dáte 1 – 2 čajové lyžičky prášku do vody alebo vypijete 50 ml goji šťavy denne. Zníži vám aj chuť na sladké a keďže sa podieľa aj na regulácii tvorby protilátok, má výborné účinky pri alergiách.