NADÚVANIE, PRIBERANIE, ÚNAVA, ŤAŽOBA, PRASKAJÚCE CIEVKY…?

Dajte si pozor na svoju slezinu!

Ako sa prejavuje oslabenie sleziny?

Ako ju pomocou jednoduchých tipov posilniť a vyhnúť sa jej vyčerpaniu?

V tomto článku sa pozrieme na okruh sleziny z pohľadu tradičnej čínskej medicíny aj z pohľadu klasickej západnej medicíny a na spôsoby, ako si ju posilniť.

Podľa klasickej západnej medicíny je slezina

  • súčasťou cievneho (krvného) systému
  • zároveň najväčší orgán lymfatického systému
  • tvoria a aktivujú sa v nej imunitné bunky lymfocyty (druh bielych krviniek) a protilátky
  • je zásobárňou krvi, ktorá môže byť uvoľnená do krvného obehu na zvýšenie objemu cirkulujúcej krvi pri dlhotrvajúcej namáhavej svalovej práci, pri zvýšenej potrebe kyslíka v tkanivách (niekedy to môžeme pociťovať ako tzv. pichanie v boku)
  • opotrebované červené krvinky sú v nej vychytávané a deštruované

Nachádza sa na ľavej strane v brušnej dutine pod ľavou časťou bránice, má oválny tvar, hrudným košom je chránená. Pri niektorých chorobách sa môže zväčšiť. Nebezpečné sú tupé nárazy na brušnú stenu, kedy môže dôjsť k natrhnutiu sleziny a silnému krvácaniu. Klasická západná medicína sa zaoberá slezinou hlavne v prípade jej zväčšenia, ochorení krvi alebo úrazov a prípadného natrhnutia, ktoré môže byť až život ohrozujúce. Ale inak sa ňou veľmi nezaoberá.

Pohľad tradičnej čínskej medicíny

Slezina je jeden z najdôležitejších orgánov v tele.

K funkčnému okruhu sleziny patria:

  • slezina
  • pankreas
  • žalúdok
  • svaly
  • mäkké tkanivo
  • lymfa
  • sliny
  • tráviace šťavy
  • ústa
  • ďasná
  • pery
  • chuť

Zmeny na týchto orgánoch a tkanivách poukazujú na problém v okruhu sleziny.

Podľa tradičnej čínskej medicíny je úlohou sleziny a jej povrchového párového orgánu žalúdka:

  • riadiť tráviaci proces
  • slezina má rada sucho a žalúdok vlhkosť
  • zodpovedaná aj za tvorbu a obnovu krvi a predstavuje zdroj hybnej životnej sily
  • u človeka predstavuje jeho postnatálny základ a je zdrojom vytvárania a premieňania čchi a krvi
  • podľa tradičnej čínskej medicíny je zodpovedná za imunitu a je aj v pozadí hormonálneho systému
  • zodpovedá za to, ako využijeme to, čo vstrebeme (či už živiny alebo myšlienky).
  • riadni prepravu, premenu, trávenie a vstrebávanie živín, transport a premenu vody a vlhkosti
  • riadi produkciu krvi, má schopnosť „zadržiavať“ krv, aby sa „nevylievala“ z ciev v podobe modrín, praskania žiliek a rôznych krvácaní
  • bráni aj poklesu orgánov
  • kontroluje svaly a končatiny, ak pociťujete ťažobu, únavu rúk a nôh, stratu hybnosti až atrofiu, treba za tým hľadať slezinu
  • haluxy alebo vybočené palce na nohách poukazujú na oslabenú energetickú dráhu sleziny
  • stav sleziny vidíme aj na perách, ak je v poriadku, pery sú hladké, lesklé a prirodzene červené, pri oslabení sú pery naopak suché, popraskané.
  • z prejavov duševného života v sebe uchováva premýšľanie, nadmerné premýšľanie, rozoberanie problémov alebo nerealizovateľné myšlienky narúšajú funkciu sleziny!
Stav sleziny sa odrazí na perách

Aké sú vlastnosti človeka, ktorý má vyrovnanú a dobre fungujúcu slezinu?

Uvoľnenosť, úprimnosť, otvorenosť, spravodlivosť, prijatie, pravdivosť, integrita, sebadôvera, sebaprijatie, schopnosť rozumovej analýzy, ochota pomôcť, spoločenskosť, súcitnosť, uvážlivosť, vyrovnanosť, pozornosť, stabilita, istota.

Keď je však slezina v nerovnováhe, tak sa to môže prejaviť ako:

Obavy, domnienky, výčitky, ľútosť, sklon k trápeniu sa, sebeckosť, posadnutosť, pochybnosti o sebe, tréma, panovačnosť, vtieravosť, ľahostajnosť, nadmerná starostlivosť, utkvelé predstavy, vytváranie dogiem, analyzovanie, nadmerné premýšľanie, emocionálna labilita alebo obetavosť, lenivosť, nezáujem, nezdravá oddanosť až odovzdanosť, váhavosť, prítulnosť, slabošstvo, podliezavosť, stádovitosť, ustrašenosť až smútok.

Slezinu oslabuje nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a sladkostí, pretože tie vytvárajú v tele škodlivú vlhkosť. Chuť priraďovaná slezine je práve sladká, ale myslí sa tým prirodzená sladkosť, nie dosladzované jedlá a sladkosti. Farba okruhu sleziny je žltá. Čiže aj všetko žlté, ale aj iné výrazné prírodné pigmenty ako oranžové, červené, sýto zelené, fialové ovocie a zelenina posilňujú slezinu.

Ak máte niektoré z týchto príznakov, spozornite, lebo vaša slezina nefunguje správne!

  • prejedáte sa
  • máte nadváhu alebo podváhu
  • pocit rozpínania a plnosti v bruchu a nadúvanie
  • cítite často únavu
  • bývate unavení po jedle
  • pociťujete nechutenstvo alebo nezáujem o jedlo
  • pociťujete zadržiavanie vody v tele
  • tvoria sa vám ľahko modriny
  • mávate krvácanie z nosa alebo ďasien
  • prejavujú sa u vás príznaky histamínovej intolerancie
  • chytíte každú infekciu, ktorá prejde okolo
  • ste často zahlienení
  • máte alergie
  • mávate opakované angíny
  • máte pocit stokilových rúk a nôh alebo vám opúchajú
  • mávate kašovitú stolicu alebo hnačky
  • mazľavú chuť v ústach bez pocitu smädu
  • suché pery
  • sucho v ústach
  • pocit pokazeného žalúdka
  • zápchu
  • nočné potenie
  • grganie
  • bolesť hlavy (hlava akoby zovretá vo zveráku)
  • pokašliavate
  • strácate pamäť
  • cítite sa depresívne

Ako si môžete udržiavať slezinu zdravú a správne fungujúcu?

  • RAŇAJKY
www.biolekarka.sk

Raňajkovať niečo teplé, napr. obilninové, ryžové, pohánkové, kukuričné a iné kaše, praženicu alebo aj polievku, ak vám na raňajky chutí. Teplými raňajkami rozohrejete kotol, ktorý potom dobre funguje a vytvára energiu. Slezinu posilňujú napríklad kaše s rastlinným „mliekom“, dochutené orechami alebo orechovým „maslom“, prípadne medom, datľami alebo iným sušeným alebo tepelne upraveným  ovocím. Ovocie nie je vhodné pridávať do jedla, pokiaľ nie je tepelne spracované, lebo potom v tráviacom trakte kvasí. Ak si chcete napr. do kaše dať ovocie, tak odporúčam buď sušené, kompótové alebo ak chcete použiť čerstvé ovocie, tak ho aspoň varte v kaši. Surové ovocie odporúčam jesť s odstupom od hlavných jedál.

  • VYHNÚŤ SA MLIEČNYM VÝROBKOM A MLIEKU

Neodporúčam konzumáciu hlavne kravského mlieka a mliečnych výrobkov a ani variť kaše v klasickom kravskom mlieku u ľudí, ktorí majú oslabenú slezinu, lebo mlieko zahlieňuje a ochladzuje. Slezina má rada sucho. Ak je v organizme príliš veľa vlhkosti, znamená to, že slezina je oslabená. Ak použijete do kaše ovsené vločky, tak kvôli vápniku v kravskom mlieku by sa z nich nevedeli vstrebať imunoglukány dôležité pre imunitu.

  • SLZOVKA OBYČAJNÁ

Ak ste ešte neobjavili slzovku, tak jednoznačne odporúčam. Práve slzovka totižto posilňuje slezinu a to tým, že odoberá z tela škodlivú vlhkosť, ktorá sa zvykne prejavovať v podobe zahlienenia, výtokov, hnačiek, hnisavých zápalov apod. Pri konzumácii slzovky je nesmierne dôležité, aby sme mysleli na pitný režim a pili naozaj dostatok vody, lebo slzovka tým, že odvádza škodlivú vlhkosť, je močopudná, odvádza tekutiny, ktoré treba dodávať v podobe vody. Treba vypiť minimálne 2 litre čistej vody (nie čaju, nie polievky, nie džúsu apod., ale čistej vody) denne. Pri konzumácii slzovky môžete mať dokonca pocit, že sa vám telo „scuclo“ a je odľahčené.

  • Kustovnica čínka alias Goji

Tieto chutné sušené plody vyživujú slezinu. Sú neutrálne, ani neochladzujú, ani neohrievajú. Okrem sleziny vyživujú aj obličky a pečeň. Posilňujú krv. Dodávajú telu veľa animokyselín, vitamínov (karotenoidy, B, C, E) a minerálov (železo, selén, vápnik, zinok, germánium). Môžete si ich pridať napr. do kaše, alebo zjesť ako chutný snack, ale najsilnejší účinok získate z goji tak, že si každý deň dáte 1 – 2 čajové lyžičky prášku do vody alebo vypijete 50 ml goji šťavy denne. Zníži vám aj chuť na sladké a keďže sa podieľa aj na regulácii tvorby protilátok, má výborné účinky pri alergiách.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.