Šípky sú krásne plody ruže šípovej (Rosa canina). U nás rastú na slnečných miestach, na okrajoch aj v listnatých lesoch, pri viniciach, poľných cestách. Keď ich zbierame, mali by sme vybrať miesto ďaleko od cesty a použiť záhradné rukavice, aby sme si chránili ruky pred ostrými tŕňmi. Šípky sú veľmi bohaté na vitamín C, ale tiež obsahujú vitamín A, D a E a iné zdraviu prospešné látky. Dá sa z nich urobiť výborný liečivý čaj, ale aj chutný lekvár, sirup a niekto z nich dokonca robí víno, ocot a tiež sa z nich vyrába olej pre krásnu pokožku.
Šípky sú výborné na posilnenie imunity, chránia pred vírusmi, pomáhajú pri prechladnutí, na krvácavé ďasná, cievy…
Čas zberu sa môže líšiť aj od toho, aké počasie je v daný rok. Šípky začínajú zrieť už koncom augusta, v septembri sú už zrelé, ale dajú sa zbierať v októbri, novembri a dokonca aj v decembri, ak nie sú príliš silné mrazy. Teraz sa ešte stále dajú zbierať a môžeme si tak na zimu pripraviť zásobu. Niekedy sa odporúča začať ich zbierať až po prvom mraze, lebo po zmrznutí zmäknú, bunkové steny sa mrazom narušia a pri varení dajú viac šťavy a silnejšiu chuť. Ak ich zbierame, keď ešte nemrzlo, tak ich môžeme dať na 24 h do mrazničky a potom použiť do receptov.
Na čaj ich môžeme sušiť v celku, alebo ich rozkrojíme na polovicu a vysušíme takto. Prípadne môžeme odstrániť ešte aj jadierka a vlásky a vysušiť len šupky. Vysušia sa tak trochu rýchlejšie. Po vysušení ich je najvhodnejšie skladovať v papierovom alebo plátenom vrecku, prípadne v sklenom pohári na tmavom a suchom mieste.
Zo sušených šípok si môžeme počas zimných mesiacov robiť výborný čaj bohatý na vitamín C. Vitamín C sa síce vysokou teplotou stráca, ale množstvo vitamínu C, ktorý ešte ostane po uvarení, závisí od dĺžky varenia a teploty. Čím kratšie varíme, tým pomalšie sa degraduje. Ak chceme zachovať čo najviac vitamínu C, môžeme zaliať šípky horúcou (ale nie vriacou) vodou a nechať ich lúhovať 15 – 20 min. Čaj nebude taký chuťovo výrazný ako keď sa varí, ale bude mať viac vitamínu C.